Poljski ali divji zajec (lepus europaeus)

Družina: Zajci (Leporidae)
Vrsta: Lepus europaeus PALLAS
Razširjenost: vsa Evropa, razen severnih predelov
Razširjenost v Sloveniji: splošna
Dolžina: 48,5-67,5 cm, rep 7-11 cm
Teža: 3,5-4 kg, izjemoma tudi več
Leglo: 2-4 mladici 3-4-krat na leto

Poljski zajec je tudi prisoten v lovišču, čeprav ni več tako množičen kot nekoč. V preteklosti je imel najboljše življenjske pogoje okoli naselij, kjer so bile obdelane površine. Tudi na gozdnih jasah ga je bilo mogoče najti, medtem ko je bil v samem gozdu bolj redek.
Divji ali polski zajec živi v vseh okoljih, od morja pa do gornje gozdne meje, ter  velja za pravo poljsko divjad, od tod tudi njegovo drugo ime. Najraje se zadržuje na odprtih predelih (polja, njive ,travniki, pašniki,...), preživi pa lahko tudi v gozdnati pokrajini. Po osrednjem delu hrbta je rjave barve, kjer pa prihaja do izraza tudi črna barva. Spodnji del je rdečkasto rjav, trebuh pa je povsem belkaste barve.
Zajec se po zgradbi telesa precej razlikuje od drugih naših sesalcev podobne velikosti. Zadnje noge ima precej daljše od prednjih, kar ga uvršča med izrazite tekače, kar ga rešuje pred plenilci. Giblje se predvsem s skoki. Pri teku meče zadnje noge pred prednje, in pušča za seboj značilno sled v obliki črke Y. V sili teče tudi s hitrostjo do 60 km na uro.
Med spoloma pri zajcih ni skoraj nobene razlike v teži in velikosti. Pokriva jih mehka in gosta rjasto rjava dlaka, ki jo spomladi in jeseni menjajo, vendar sta si zimska in letna barva zelo podobni. Dlaka se izredno lepo prekriva, kar daje živalim odlično toplotno izolacijo, da lahko preživijo tudi temperature nižje od -20ºC. Od čutil je pri zajcu najbolj razvit sluh. Uhlja sta, v primerjavi s telesom, zelo velika in gibljiva vsak zase.
Plodnost zajca je izredno velika, saj ima med našo divjadjo najdaljši razmnoževalni čas. Pari se povprečno 4x letno, od januarja do sredine septembra. Zajkla je breja 42 dni. V vsakem leglu je od 1-6 odlakanih mladičev (vidijo že ob skotitvi), kateri pri materi sesajo okrog 17 dni. Mati ne živi z njimi in jih tudi ne vodi, marveč jih hodi enkrat do dvakrat na dan v večernih in jutranjih urah dojit. Za zajklo je značilna superfetacija, kar pomeni da nosi zajkla  v sebi zarodke različnih starosti.
Po naravi je zajec izrazit samotar, družinskega življenja ne pozna. Vsak si izbere svoj lasten življenjski prostor, ozemlje, ki ga tudi označuje, vendar ga ne brani. Je aktiven podnevi in ponoči. Zaspi sicer večkrat, za kratek čas (1min), vendar dan preleži v enem od svojih ložev. Hrani se v večernih in jutranjih urah, je pa vso rastlinsko hrano, zelene ali suhe dele trav, detelje, zelišča, plodove kmetijskih ali gozdnih rastlin in lubje gozdnih ter sadnih dreves. Prehrana zajca je zelo odvisna od sezone. Za hrano hodi vedno po istih poteh, zato nastajajo znane zajčje stečine, ki so dobro vidne zlasti v snegu.

Viri: - zapiski Polanc Igor

- knjiga Divjad, Mladinska knjiga v sodelovanju z klubom Diana, Ljubljana 1983